Pļava ienāk tirgū!

Projekts GrassLIFE aizvadījis pirmo Pļavas dienu Āgenskalna tirgū

Iespējams, ka šie produkti jau ir jūsu mājās, ikdienas lietošanā, vai esat tos redzējuši tirgū. Tie ir produkti, kas nāk no pļavas – pļavas augi, pļavas medus, pļavā ganītu lopiņu gaļa. Taču ļoti ticams, ka šos produktus lietojat un pērkat tāpēc, ka tie patīk un garšo, bet ne tāpēc, ka tiem ir vēl īpaša pievienotā vērtība – dabas saglabāšanas vērtība. Taču pļavas veltēm mūsu ikdienā ir patiešām īpaša loma – ja pērkat un lietojat to, kas nācis no dabiskajām pļavām vai kuru audzētāji un ražotāji savā zemē saglabā un apsaimnieko dabiskās pļavas, jūs palīdziet saglabāt un uzturēt Latvijā šo izzūdošo dabas vērtību.

Ar šādu vadmotīvu projekts GrassLIFE šoruden viesojas vairākos tirgos Rīgā un ārpus tās, lai iepazīstinātu cilvēkus ar pļavas produktiem un to, ka ikkatrs var palīdzēt saglabāt pļavu pavisam vienkārši – ēdot!

 

22. septembrī notika pirmā Pļavas diena tirgū Rīgā, Āgenskalna tirgū. Uz to bijām atveduši vairākus pļavu produktu tirgotājus no visas Latvijas.

Tā pirmo reizi savu jauno zīmolu “Neganti gardi” tirgū piedāvāja SIA Tauri – gaļas liellopu audzētāji, kas saimnieko Ogres ielejas dabas parka teritorijā un saka, ka dabiskā pļava lopiņiem ir kā dabas aptieka, jo tie, brīvi ganoties var paši izvēlēties, kādus augus apēst.

Tēju ražotājs “55 mārītes” nāk no Madonas puses, un tā vadītāja Līga Lieplapa saka, ka tieši tējas vāc un ražo tieši tāpēc, lai viņas dabiskās pļavas dotu sabiedrībai labumu arī šādā veidā. Zemnieku saimniecība “Ragāres” Skrīveru pagastā ir plaši zināma ar tējām, garšaugiem, arī ogām, un tajā atrodas divas bioloģiski vērtīgas pļavas. Pļava un tās bagātības ir nesaraujami saistītas ar darbu šajā saimniecībā – gan vācot savvaļas augus tējām ne tikai dārzā, bet arī to dabiskajā vidē, gan aprūpējot īpašumā esošās bioloģiski vērtīgās pļavas.

Pļavas dienā piedalījās arī biškopības saimniecība “Priežukalns”, tēju ražotājs “Lauku tēja”, zemnieku saimniecība “Indrāni”, Lauma Gustiņa ar pļavas rotām.

Līga Lieplapa no "55 mārītes" stāsta par saviem pļavas produktiem.

 

Tirgus dienas apmeklētāji arī varēja iepazīties ar stāstu par dabisko pļavu, paust savu apņemšanos dabiskās pļavas labā un nobalsot par savu pļavas vērtību – vai tas ir siens vai ārstniecības augi vai varbūt ainava?

 

Pļavu nogaršot piedāvāja šefpavārs Ingmārs Ladigs, kurš bija pagatavojis salātus ar pļavas gaļu no SIA Tauri un zaļumiem no zemnieku saimniecības “Ragāres”. Ingmārs uzsvēra, ka viņa mērķis ir ēdienu gatavot pēc iespējas tīri, uzsverot un izceļot tā dabisko garšas buķeti. Tā pļavā barota lopiņa gaļai garšvielas vispār nav nepieciešams – pat ne sāls, jo tajā jau viss ir iekšā.

 

Pļavas dienu bagātināja postfolka grupa Daba San, kura lietainajā un vēsajā rudens dienā pieskandināja ne tikai tirgu, bet visu Āgenskalnu ar pļavas un dabas skaņām.

 

Savukārt gan lieli, gan mazi varēja piedalīties dažādās pļavai veltītās darbnīcās – pļavas augu mandalu darbnīcā ar Evitu Lūkinu no “Lauku tējas” un darbnīcās “Dari labu dabai!” kopā ar Pasaules Dabas fondu, kā arī izbaudīt pļavas siena smaržu un pļavas skaņas. 

 

Nākamā Pļavas diena tirgū – 20. oktobrī Straupes Slow food tirdziņā!

Akcija "Pļava ienāk tirgū!" tiek īstenota ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu. 

Dalīties: