Pļavas diena Straupes lauku labumu tirdziņā

20. oktobrī Straupes Slow Food tirdziņā aizvadījām trešo Pļavas dienu tirgū. 

Šajā Pļavas dienā, kas noslēdza trīs pasākumu virkni, piedalījās vairāki Pļavai draudzīgie tirgotāji, ko bijām uzrunājuši īpaši šai dienai. SIA "Burkānciems" no Ļaudonas pagasta piedāvāja izcili pagatavotus smērējamos un cietos kazas sierus, kuri gatavoti no Mētrienas pļavu sienu ēdušu kaziņu piena. 

Biškopības saimniecība "Priežukalns" piedāvāja bioloģiski sertificētu medu un medus produktus. Kā stāsta biškopis Andrejs Briedis, bitēm un biteniekiem dabīgās pļavas ir svarīgas ne tikai kā viena vai cita veida medus iegūšanas vieta. Daudzveidīgie ziedošie augi ir ļoti nozīmīgi arī bišu veselībai. Ja enerģiju jeb ogļhidrātus var aizvietot ar mākslīgo cukura sīrupu, tad ziedputekšņus, kas bitēm ir olbaltumvielu un taukvielu avots, nevar aizstāt ne ar ko citu. 

SIA "Zvaigžņu aitas" ar jēra gaļas desām pie tirdziņa galda stājās pirmo reizi, jo savu produkciju tirgo ēdājiem pa tiešo. Saimnieki Anna un Arnis Ginteri uzsver, ka aitas viņu saimniecībā ir tikai instruments bioloģiski vērtīgo zālāju uzturēšanā.  Zvaigžņu aitu ganāmpulks ir sevišķi piemērots tam uzticētajiem pienākumiem – pļavās strādā Latvijas tumšgalves šķirnes dzīvnieki. 

Jēru pamatdarbs ir rūpēties par to, lai pļavās turpinātu ziedēt naktsvijoles, dzegužpuķes, pelašķi, asinszāles un sāres grīslis, pārliecināti saimnieki. Aitas gādā, lai agresīvākie augi nenomāktu pļavas trauslo un ziedošo daudzveidību. Aitas uzturā patērē līdz pat piecsimt dažādu augu, katrā brīdī izvēloties savam veselības stāvoklim nepieciešamāko, tāpēc dabiskās ganības ir labākā vieta, kur tām baroties.

SIA Tauri piedāvāja liellopu gaļu ar nesen izveidoto zīmolu Neganti gardi. Saimniecības lopi ganās Ogres ielejas dabas parka teritorijā, un kā saka viens no īpašniekiem Artūrs Vīgants, augu dažādība bioloģiski vērtīgajos zālājos lopiņiem ir kā dabas aptieka. Uzņēmumam ir savs sadales cehs, pretendējot uz pareizu izpratni par liellopa gaļu, kas ievērojami atšķiras no masveida produkcijas, kas ar liellopu gaļas birku nonāk lielveikalos. Karbonāde, liellopa apakšstilba gabali jeb ossobucco, flank un petite steiki, burgeri, ribas. Tie ir tikai daži no produktiem, ko tiešajā pārdošanā piedāvā Tauri. Šajā sadales cehā nonāk arī zemnieku saimniecības Celmiņi bioloģiski audzētā Šarolē liellopu gaļa no Abavas ielejas dabiskajām pļavām, ko iecienījuši gan privātie pircēji, gan pieprasa restorāni.

Saimniecība Jaun-ieviņas no Raunas, kura jau ilgus gadus apsaimnieko dabiskās pļavas savā īpašumā, piedāvāja dažādus cidoniju izstrādājumus.


Straupes tirgus apmeklētāji varēja izvēlēties savu pļavas apņemšanos, piedalīties balsošanā par pļavas vērtībām un aptaujā par to, ko viņiem nozīmē pļava, atbildēt uz jautājumiem konkursā un laimēt ar pļavu saistītas balvas. Radošo darbnīcu, kurā katrs varēja izgatavot savu augu mandalu un iegūt savu īpašo tējas maisījumu, vadīja Evita Lūkina no Lauku tējas, bet Pasaules Dabas fonda panda savā darbnīcā lieliem un maziem stāstīja, kā darīt labu dabai. Pļavas uzkodu no pļavas gaļas gatavoja un visus cienāja pavārs Rūdolfs Šteinbergs. 

Dzērām pļavas tēju, runājāmies, satikāmies, ēdām un lieliski pavadījām laiku! Īpašs paldies Straupes tirdziņa vadītājai Astrīdei Rozītei!

 

Akcija "Pļava ienāk tirgū" tiek īstenota ar Latvijas Vides aizsardzības fonda atbalstu. 

Dalīties: