2021. gada internu programma Latvijas Dabas fondā

Jau otro gadu Latvijas Dabas fonda projekts GrassLIFE uzņem praksē studentus no citām valstīm, lai jauniešiem dotu iespēju iepazīt ar dabas aizsardzību saistītu nevalstisko organizāciju darbu un trīs mēnešu laikā apgūt arī praktiskas, ar dabas izpēti saistītas metodes.

Šovasar projektā GrassLIFE darbojās piecas studentes no Itālijas, Vācijas, Austrijas un Lietuvas. Sezonas sākumā jaunieši vairāk mācās ekspertu vadībā, bet prakses noslēgumā vismaz daļa studentu var jau patstāvīgi strādāt, piemēram, monitoringa datu ievākšanā, tādējādi piedaloties LDF ekspertu lauka darbos un vienlaikus gūstot pieredzi, kas palīdzēs turpmākajās darba gaitās.

Ella Kristija no Austrijas palīdzēja projekta “Pilsētas pļavas” projekta vadītājai un botāniķei Rūtai Sniedzei – Kretalovai ar dabisko zālāju sēklu vākšanu. Katrīna Hāna no Vācijas un Martina Mareja Viti no Itālijas zālāju ekspertes Solvitas Rūsiņas (LU) vadībā veica GrassLIFE atjaunošanas darbu monitoringa faktu ievākšanā, ievadīšanā un analīzē. Savukārt vāciete Madita Rotha un lietuviete Severija Bunkute palīdzēja mūsu ekspertei un projektu vadītājai Baibai Strazdiņai, kopā ar biotopu eksperti Zani Līko ievācot un aprakstot zāles biomasas paraugus bioloģiski vērtīgo zālāju zāles lopbarības vērtības noteikšanai, kā arī aprakstot veģetācijas monitoringa datus gan LDF ganāmpulka ganību vietās, gan biotopu atjaunošanas vietās GrassLIFE partneru saimniecībās. Praktikantes ar prieku iesaistījās arī praktiskos biotopu atjaunošanas darbos – ravēja  zvaguļu izsējas parauglaukumus, tā dodot iespēju jaunajiem zvaguļu dīgstiem izturēt ekspansīvo graudzāļu konkurenci, iesaistījās invazīvo sugu apkarošanas darbos un vāca dabiskiem zālājiem raksturīgu augu sēklas, kuras tika izsētas gan partneru saimniecībās, gan mūsu ganībās, gan pilsētas pļavās.

“Ir gandrīz neiespējami manu trīs mēnešu pieredzi Latvijā ietvert dažos teikumos. Jo šis tiešām bija lielisks laiks manā profesionālajā izaugsmē, iegūstot teorētisku un praktisku ieskatu dabisko zālāju saglabāšanā, tāpat arī paplašinot zināšanas par citām kultūrām, veidojot attiecības ar vietējiem iedzīvotājiem un ārvalstniekiem, kurus man bija liels prieks satikt.” 
Severija Bukunte no Lietuvas

“Prakses laikā es ieguvu daudz praktiskas un teorētiskas zināšanas bioģeogrāfisko pētījumu veikšanā. Sākot ar zināšanām par Latvijas zālāju ekoloģiju un iemācoties noteikt ap 100 augu sugu kā daļu no dzīvotņu monitoringa, beidzot ar iegūto datu un augšņu paraugu sagatavošanu tālākiem pētījumiem. Es tik ļoti izbaudīju darbu Latvijas Dabas fondā, ka nolēmu pagarināt savu prakses laiku, kas, izrādās, nebija nemaz tik grūti izdarāms!”
Katrīna Hāna no Vācijas

“Tas, ko vēlos izcelt saistībā ar dalību programmā, ir rūpes par mūsu katras labsajūtu, mācīšanos un kopējās pieredzes gūšanu. Varu godīgi teikt, ka Latvijas Dabas fonda darbinieki darīja visu iespējamo un neiespējamo, lai pārliecinātos, ka mēs saņemam labāko, ko varam – gan profesionāli, gan personīgi, sākot ar katras praktikantes specifisko interešu piemeklēšanu un beidzot ar lielisku izmitināšanu un ceļojumiem par skaisto Latviju!”
Ella Kristija no Austrijas

“Vēl viens lielisks aspekts praktikantu programmā ir, ka saimniecības, kas iesaistītas GrassLIFE projektā atrodas dažādās Latvijas daļās līdz ar to es daudz ceļoju un iepazinu kultūras atšķirības dažādos reģionos. Es strādāju daudzās brīnišķīgās pļavās, no kurām katra bija īpaša, skaista, krāsaina un ar savu unikālu aromātu, bieži vien tās bija blakus ezeriem vai upēm, tāpēc es izmantoju katru iespēju nopeldēties pēc saulainas dienas uz lauka.”
Martina Mareja Viti no Itālijas

“Laika pavadīšana ar citiem interniem un kolēģiem lieliski bagātināja manu laiku Latvijā, padarot to ne tikai par lielisku prakstisku pieredzi, bet arī par iespēju atrast jaunus draugus. 
Kad es būšu pabeigusi studijas, es varu sevi iedomāties strādājam tādā organizācijā kā Latvijas Dabas fonds.”
Madita Rotha no Vācijas

LDF pirmā praktikantu programma norisinājās 2019. gadā, kad praksē zināšanas papildināja trīs ārvalstu studenti un arī 2022. gadā ar Erasmus internu programmas starpniecību LDF plānots uzņemt trīs praktikantus.

Dalīties:

Finansē

Partneri

Komunikācijas partneri